tisdag 29 september 2009

Les vacances

Jag får göra precis vad jag vill! Så jag har varit på banken, postat brev, druckit kaffe på uteservering och börjat skriva en recension av en bok. Imorgon funderar jag på att åka till Montpellier eller Sète, long time no see. Ända tills på måndag är jag ledig. De flesta jag känner är bortresta så jag rer mig själv, även om jag min kommuniktion med sverige har ökat ca 90% sen igår när jag blev med internet, skype och dessutom besökte en vän som lät mig ringa hem till kära, kära nobel alldeles gratis. Helgen spenderades som vanligt (!) i Marseille, detta lite spexigare, större, livligare, diversifierade centrum en halvtimme bort med buss. Där kan man bada och åka båt, fast det är slutet av september. Vi kom aldrig till Les Calanques för bilen gick sönder och det är jobbigt att putta i uppförsbacke. Vi kom dock till Rue de la joliette och där var det fest som vanligt. Återigen kom jag inte hem när jag trodde utan vi liksom fastnade där, i osten och i badkaret. Det är ett bra liv, kanske det bästa.

fredag 25 september 2009

äntligen helg.

ja äntligen är det helg. det är så mycket som är på gång att jag glömmer bort det mesta, det är inte mig likt. men nu sitter jag här, äntligen fredag, men ändå inte glad. Jag peppar med piaf, katten, och b&s. Sen är det fest också, ni vet där vid paradiset. Per är redan där. jag sitter kvar hemma och pimplar vin. Kan inte bestämma mig om jag vill dit. sagoväsentema; KOM IGEN!!! klipp er och skaffa er ett jobb. neggomags
På söndag är det dags för ytterligare en lägenhetsvisning. Samma gata som förra gången (ängelholmsgatan, för den intresserade) fast trapphuset bredvid och en trea istället för en fyra. IS THIS IT? Är det dags för mig att klippa navelsträngen? Trots min sorg över detta hära stället frågar jag mig själv om jag är redo? Var på klubb i onsdags och blev lite rörd i ögat när jag fick ett kvitto i min hand med mitt egna nummer på. vaffö?!
Ticks (tix?) har jag också fått. Andreas har varnat mig och jag borde sluta, men kan inte. Vil hela tiden göra "pop"(den onomatopoetiska, inte musik)-ljud med munnen. Håller jag på att fliuppa?
Tog sönder ett par tights idag också som har ett värde av 1500 kronor. Dock inget jag själv investerat i, men en present. Det var inte bra tycker jag. Har aldrig ägt ett plagg så dyrt så går jag och tar sönder det.
Ja, här har jag lyckats summera mitt fantastiska liv, det är det som hänt den senaste veckan typ.
Kul att se bilder från le france, det gillar jag skarpt, och mias tankar, de gillar jag också skarpt.
Och Andreas har blivit med boll, det gillar jag också.
Sen borde alla boka in den 26e juni, då är det den årliga trippen till Sibirien och Ufomonumentet som gäller. Lika bra att skriva indet i kalendrarna redan nu så att framtida sommarjobb är medvetna om vår nyskapade tradition ocgh att det är ett måste att ta ledigt.
Nej jag ska nog gå på fest nu...

ps, en grej jag borde erkänna. Zappade häromdagen runt på tvn och ser att Steve har en bild på ett gäng hästar och har skrivit under dem; Heest. Jag vill klappa hesten. Första gången skrattar jag åt steve på det bra sättet. allt var i paint. enkel humor. det är nog värt 100 000 kr, jo visst serrni ds.

Week-end à Marseille

Marseille är en mycket fin stad och helgen var mycket trevlig. Inflyttningsfest, pianomusik, häng, kaffe, badkarsfest, jazzfestival, loppmarknad och öl. På väg hem på söndagen fick jag och Rosanna träffa massa franska poliser.
Champagne på balkongen hos Erik. Lisa, Emmy,
Rosanna, Erik, Rebecka, Carl och Anna

Rosanna och Erik på toa

Festmat, couscous. Anna, Jean-Marc och Jean-Philip

Anja

Godmorgon!

Rosanna och Erik vid flygeln

Erik gör sig fin

Vi åt några macarons
Linda, Rosanna och jag provade hattar på LaFayette

Rosanna dansade balett för mig

Badkarsfest med bakelser, skumpa och tända ljus.

Erik, jag och Rosanna utanför jazzimprovisationsklubb

torsdag 24 september 2009

Île flottante

Jag sitter hemma hos Linda, Linda bor i ett radhus, här finns internet och flytande öar, men vi tycker också att hon är bra, vi är inte bara här för att nyttja internätet. Dagen har i korta drag bestått av att jag tänkte på att jag på något sätt måste kunna förmedla hur det är när jag varje morgon strax innan nio skyndar fram på Rue d'Italie och hela lilla gullAix liksom vaknar samtidigt. (Det är som en kuliss, som en scenografi som kunde varit uppbyggd av gipsplatteväggar i en hangar och fylld av människor utklädda till fransmän som gör franska saker som att sopa, skrika "merde!", bygga staplar av persikor, skynda fram med baguette under armen eller inta sin morgonkaffe på cafét. Det är ju helt annorlunda också förstås, men det är det jag skrattar åt, småler av, när jag själv skyndar fram och försöker undvika att halka på hundbajs). Jag har också haft lektioner, debatterat välfärdssystem något ilsket, druckit kaffe och sen fått lov, skollov, mitt första på så länge. Firade med att äta lunch med Erik, sova middag och därefter någon gång insåg jag på riktigt att jag ska vara ledig i tio dagar och att det är underbart. Jag leker med mina sex vänner Erik, Linda och Rosanna, det blir mat och öl och jag är glad. Linda har sidenlakan och hennes granne är healer, är inte det fantastiskt så säg?

lördag 19 september 2009

inlevelseförmåga o sånt

alltså jag är lite full. det är fredag. det är sent. min dator är störd och det tog mig ungefär 5 min att komma ihåg hur man skrev ett @ (jag vet nu, ctrl,alt,2). Med detta vill jag alltså säga hur stor vikt ni behöver lägga vid detta inlägg. Hursomhelst, jag har haft en fantastisk dag. Detta hände sig genom att jag ringde Anne på lunchen just när hon råkade ha en liten livskris. En liten livskris kan exempelvis motivera att man skolkar och äter wienerbröd på biblioteket och åker till långa bryggan i bjärred och bastar och badar. Det var i vart fall vad vi gjorde. Sen lagade vi mat och drack vin och hade det hemskt trevligt men det var inte det jag skulle berätta. För sen, när det började bli natt gick vi bort till stadsparken för det var en husockupationdär. det var poliser och människor som var arga och frustrerade. Undertecknad var kall och salongsberusad men ville ändå stanna kvar. Vad jag dock förvånas över, vilket kanske inte alls är särskilt smickrande (eller är det det?), är att vad jag kände i mitt hjärta (och visst är det så mycket det som räknas) var inte sympati för dem som inte har någonstans att bo, inte heller sympati för dem som stått upp för dem som inte har någonstans att bo, inte sympati för poliserna som troligtvis blivit uppdragna från en seg beredskapsnatt för att jaga bostadslösa ungdomar när de helldre hade suttit och degat i en soffa o sett på dirty dancing. Den enda jag kände sympati för var en "polishund". En stakars krake som inte hade där att göra. Kära, kära, hunden. Det var inte dens fel. Människor sprang åt höger o vänster, husse var spänd, det var oro i luften. alltså. "polishundar", jag tycker inte det är ok. människor kan vara elaka mot varandra, låta varandra sova på gatorna. men hundarna, de har inte med saken att göra. om människor överhuvudtaget ska ha med hundar att göra får det faktiskt vara schyssta. en hund kanske vill något annat och är man bara minsta uppmärksam så märker man vad. den kanske vill ligga i gräset och rulla sig i ankskit, den kanske vill lukta andra hundar i röven, den kanske vill slicka i andras ansikten. det är inte så jävla charmigt. men den dära hunden jag såg. den gjorde inte vad den ville. haram skulle jag säga om jag var muslim. jag ska inte tjata mer om hunden. man bryr sig om olika saker. så är det och det är ok. man kan säga många saker om husockupanter, poliser, hemlösa, politiker, bostadsbolag, studenter. de är en det ena, än det andra. men en hund. den bara är. Jag tänker om vi skulle vara snälla mot hundarna, inte ha några rädda, osäkra "polishundar". Då skulle troligtvis mänsklighetens empati och tålamod räcka också bland vår egen art. vad tror ni? Mia i natten, over and out.

fredag 18 september 2009

Telephone

Man kan ringa. T.ex. kan man ringa till EDF och försöka starta ett elabonnemang. Det gick bra, till slut, efter 25 minuter och lika många euro. Jag fick användning för hela mitt ordförråd; har du tvättmaskin? diskmaskin? torktumlare? torkskåp? elvärme? elvärmt vatten? nej, nej, nej, nej, ja, ja. Vill du ha det på autogiro? faktura per email? nej, ja. På något sätt kändes det som elddopet, nu kan jag alltså bo i frankrike, jag fattar systemet, jag kan ha el.

Man kan ringa mig också, javisst. Man kan ladda sitt skypekonto och ringa till min franska mobil, inte alls särskilt dyrt. Jag ringde till Sverige för första gången igår, en dag för sent för att säga grattis till Andreas (jag saknar dig).

torsdag 17 september 2009

för er som inte träffat mig på ett tag

Jag har börjat träna. Det är roligt. Har på sistone upptäckt att bänkpress är det roligaste som finns.
Så för er som inte träffat mig på sistone, detta är min nya look.för övrigt gillar jag inte att vi ses så sällan allihopa. Saknar er.
Vi måste bättra oss tycker jag. Eller så är det jag som måste bättra mig.
Nästa vecka vet vi om vi har ny lägenhet på gång. Håll till godo!

söndag 13 september 2009

Diner au toit


helgens höjdpunkt; middag på taket.

fredag 11 september 2009

La beauté est dans les yeux de celui qui regarde

Bilder från min lya har efterfrågats och jag ställer självklart upp på vad som helst som kan glädja er. Jag har således arrangerat en fotosession på mina vidsträckta kvadratmeter och lärt mig bemästra självutlösarfunktionen. Voila, välkomna hem till mig:

I salongen dricker jag mitt morgonkaffe
Jag lagar provencalska gourmetmåltider varje dag. Då och då arrangerar jag bjudningar.
Jag tar aldrig hissen till ovanvåningen, det är viktigt med daglig motion.
Det är i arbetsrummet som jag kommer på nya finurliga böjningar av de orgelbundna verben. En dag kommer min kreativitet slå Provence med häpnad
Jag tar igen mig ibland, läser ett magasin. Tur man har AC.
Och så spanar jag från mina vidöppna fönster mot norr och funderar på hur ni har det däruppe, bland isbjörnarna.
(Batteriet tog slut innan jag hunnit till badrummet)

tisdag 8 september 2009

In memoriam

En liten tjej som nog har stått på de flesta och ätit det mesta. Ina, som har varit så fin, så lugn, så speciell och så fantastisk rolig. Jag är så glad och tacksam att jag fick vara med henne och för att ni liksom jag, tog henne till era hjärtan. Det är ett brutalt villkor för kärlek, att man också måste skiljas åt, men desto större anledning att ta vara på varje stund av kärlek och vänskap.

Ina - mitt hjärta - jag älskar dig, jag saknar dig.

måndag 7 september 2009

Gruppbilder

För att betrygga er vill jag börja med att illustrera att jag funnit ett tryggt socialt sammanhang här i Provence:

lördag 5 september 2009

Marseille

Jag, Erik, Rosanna och Linda är i Marseille. Vi har druckit öl med lokalbefolkningen på en kvarterskrog och promenerat en hel del, t.ex. till stranden där det blåste jättemycket. Vi träffar folk hela tiden, jag misstänker att det beror en del på Erik. När man är lagom uppsluppen så är man inte så noga med franskan, tack o lov. Nu sitter jag i soffan och lyssnar på de andra som lagar mat. Linda sa precis "att umgås med er tre är som att umgås med dubbelt så många personer". Jag har gjort sallad, snart kommer potatis och grönsaksröra. Snart ska jag ladda upp lite bilder så ni får se hur det ser ut när det är så som det är här (fantastiskt).

torsdag 3 september 2009

Weeping willows en regnig dag

Regnar är just vad det gör, men jag har det faktiskt alldeles fantastiskt. Här hänger jag i sängen med Sally (som äntligen sluppit den ebarmeliga buren), Lo och Sälle. Weeping willows på Spotify direkt i min dator. Jag har alltså införskaffat Spotify och tycker det är toppen på ett vis, fast jag vet inte riktigt nu när det ändå verkar som att det är skivbolagen som tjänar pengarna på det hela. Men iaf så är det nu Magnus Carlssons underbart ljuva stämma som håller oss sällskap här. Livet ser såklart rätt så annorlunda ut nu för tiden. Jag har tex ganska motvilligt blivit den amningsmaskin som jag verkligen inte tänkt mig. ("Pah! Jag tänker då rakt inte amma 8 timmar om dagen! Jag har väl annat att göra.") Å ena sidan är det ju väldigt bra att det fungerar för Lo och mig, men det är samtidigt ett väldigt tabu att inte amma har jag ju förstått. Kan bara tänka mig vilket dåligt samvete och skuldkänslor som kan drabba de som av någon anledning inte ammar... Nåja. Vi brukar försöka gå ut en runda varje dag och få lite frisk luft iaf och det är märkligt vad det gör mycket att komma utanför dörren ett slag, tom att cykla till Netto ensam ger mig en liten känsla av frihet på något sätt. Fast. Att vara hemma med Lo och bara göra "ingenting" är ju som inget annat och allting på samma gång. Jag tror tom att det kan vara nyttigt för mig att lixom tvingas att ta saker som de kommer mer, jag kan inte planera och vara effektiv hela tiden, det är bara att gilla läget. Därför ligger vi sängen nu allihopa. Jag hade egentligen tänkt baka blåbärsbullar i em, men nä, det blev kvalitetstid med familjen istället. Blåbären ligger kvar i frysen om jag skulle vilja baka en annan dag. PUSS

onsdag 2 september 2009

Le pays des fromages

Här kommer en liten rapport från Aix. Här i ostlandet äter jag ost varenda dag, det gillar jag. Jag smakar mig igenom sortimentet av underbara lågprisostar. Dagens lyckostar är comté och någon slags chevre. Min franska favoritprodukt efter ost är 25 centilitersölflaskorna med skruvkork som man köper 20 i taget. Igår var jag och Rosanna och Dalia ute på Carrefour, himmel och helvete, det är en groteskt stor stormarknad. Jag kom hem med några nödvändiga saker såsom bordsfläkt, lakan och vinöppnare. Fläkten skulle ni förstå efter en sekund i min lägenhet. Jag sover precis under taket, solen skiner oavbrutet och fönstret sitter för lågt för att göra någon skillnad. Det liksom dallrar och bultar. Man får helt andra referensramar när det kommer till hur svettig man kan vara innan man duschar. Trots att jag haft feber i några dagar har jag inte kunnat sova på grund av värmen men fläkten ska rädda mitt liv, jippie! Skolan är jättebra hittills, idag har vi mest varit på studiebesök, bl.a. på Le Pavillion Noir där ett av Frankrikes främsta danskompanier håller till. Vi fick titta på några repetitioner och jag var skitimpad. Vi var också på ”stadsbibblan” där det kostar vansinniga 16 euro att få ett lånekort. Det blir alltså inget av det. Imorgon ska jag få ordning på EDF, CL och CAF och andra franska förkortningar. Innebär att jag ska starta ett elabonnemang, ansöka om bostadsbidrag och skaffa en hemförsäkring. På fredag och söndag ska jag på utflykt, söndagens går till badviken Cassis, äntligen vatten.